NELERİ İSRAF EDİYORUZ?
Yeni bir dirilişe muhtacız. Her gün kullandığımız sudan başlamak üzere yiyecek, içecek, giyecek her türlü ev eşyasına; Rabbimizin bizlere ihsan buyurduğu kıymetli zaman mefhumuna kadar israfa son vermeliyiz. Bu bir adap işi, bu bir eğitim işi. Bu sebeple eğitimcilerimize, hoca efendilerimize, vaiz kardeşlerimize, medyada görev yapan kardeşlerimize ve sivil toplum kuruluşlarımıza önemli ve sürekli görevler düşmektedir. İsrafın sadece gıda ile bitmediği; zaman, duygu, insan, akıl ve nice israfları göz önünde bulundurarak itidalli bir hayat sürdürmemiz gerektiği en güzel ifadelerle ve fiiliyatlar ile rol model olarak nesillerimize anlatılmalıdır. Bu dertle ele aldığımız yeni sayımızı sizlere sunuyoruz.
Dr.Hüseyin Kami BÜYÜKÖZER Beyefendi “Neleri İsraf Ediyoruz?” konulu makaleyi kaleme almıştır.
Bu sayımızda Mehmed Zahid KOTKU (ks) Hazretleri’ne ait makalede “Zikrullah’ın Faydaları” konusu ile Allah (cc) zikrinin ehemmiyeti üzerinde durulmuştur.
Şamil Güney Beyefendinin kaleme aldığı “İslâm ve Bilim” isimli makalede, Müslüman alimlerinin bugüne dek bilim konusunda ne gibi buluşlara vesile olduğu anlatılmıştır.
Bir diğer makalede ise Yüksek Gıda Mühendisi Melike Şeyma Tuğla Hanımefendi “Neden Ekşi Mayalı Ekmek?” konusunu kaleme almıştır.
Osman Nuri Topbaş Hocaefendinin kaleme aldığı “Akıl İsrafı” başlıklı makalede, nimetin ziyanı, aklın esas gayesi, aklın mihengi gibi konular işlenerek akıl terazisinin dengesine değinilmiştir.
Ayrıca bu sayımızda GİMDES Baş Denetçisi, Gıda Mühendisi ve Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Fatma Füsun MENTEŞ Hanımefendinin yazdığı “Tıbbi Çaylar” başlıklı makalesinde şifa kaynağı bitkilerin çeşitlerine göre nasıl tüketime hazırlanması gerektiği ifade edilmiştir.
Veteriner Hekim ve GİMDES Teknik Bilim Kurulu Üyesi Muhammed Zeki AYGUR Beyefendi “Hissizleşen Hisler – 2” konulu makalesinde daha önce ifade ettiği kayba uğrayan birtakım duygularımızı daha geniş perspektifle ele almıştır.
Fatma Türk Toksoy Hanımefendinin kaleme aldığı makalede “Mikrobu İlk Bulan Bilim Adamı Tabip Akşemseddin” konusu ile Akşemseddin Hazretleri’nin hayatı ve tüm insanlık adına nelere vesile olduğu, bunun yanında “İstanbul’un Manevi Fatihi” denilmesinin hikmetleri anlatılmıştır.
Yüksek Gıda Mühendisi Mehmet Ali Yafez Beyefendi, kaleme aldığı “2 Dakikadan Bize Kalan” isimli makalede, ömrün ezan ile kamet arasındaki süre kadar kısa olduğu hususuna değinmiştir.
“Doğru Bilinen Yanlışlar” köşemizde Yüksek Gıda Mühendisi Emine Sena KAFKASKIRAY Hanımefendi propolis hakkındaki yanlış bilgilerin doğrusunu GİMDES Teknik Kurulunun belirlediği kritik kontrol noktalarıyla ele almıştır.
Ayrıca dergimizde Uzman Diyetisyen Havva Arın Erbay Hanımefendinin “Sonbahar İçin Sağlıklı Tarifler” başlığıyla kaleme aldığı helal tarifleri bulabilirsiniz.
Bu sayımızda da hepsi ayrı önemli ve ayrı güzel makaleleri ile yer alan birbirinden değerli tüm yazarlarımıza teşekkür ediyoruz.